на:

Кога и как да се бутилира виното

person Публикувано от: Екипът на alezor.bg list в: Блог категории comment коментар: 0 favorite хит: 2119

Кога и как да се бутилира виното?

Подготовката за бутилиране на виното  при домашни условия включва т.нар. бистрене, което може да стане с яйчен белтък, желатин или бентонит.  Обработеното вино след 7-10 дни се избистря напълно и може да се налее в бутилки.  Препоръчително е виното да се източва с каучукова тръба, която се привързва за пръчка и се спуска в съда на около 10см от дъното.  Източването на виното не трябва да се прекъсва, за да се избегне размътване на виното.

Бутилките, в които ще се съхранява  е желателно да са от тъмно стъкло, добре почистени и подсушени. Пълнят се така, че след затварянето им в шийката да остане 2-3 см празно пространство. Затварят се с чисти и здрави запушалки, които предварително са били накиснати в топла вода. Пълните бутилки се нареждат хоризонтално в тъмни и студени  помещения (най-добре в  изба).  В случай, че се наредят изправени, запушалките изсъхват и през порите им алкохолът се изпарява и навлиза въздух, което води до разваляне на виното.

С годините е възможно да се появи утайка, но пък отлежелите вина има най-високи качества. При консумиране виното внимателно се излива, а утайката остава в бутилката.

 

 

Коментар

няма коментар

коментар

неделя понеделник вторник сряда четвъртък петък събота януари феруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември