Кога и как да се бутилира виното?
Подготовката за бутилиране на виното при домашни условия включва т.нар. бистрене, което може да стане с яйчен белтък, желатин или бентонит. Обработеното вино след 7-10 дни се избистря напълно и може да се налее в бутилки. Препоръчително е виното да се източва с каучукова тръба, която се привързва за пръчка и се спуска в съда на около 10см от дъното. Източването на виното не трябва да се прекъсва, за да се избегне размътване на виното.
Бутилките, в които ще се съхранява е желателно да са от тъмно стъкло, добре почистени и подсушени. Пълнят се така, че след затварянето им в шийката да остане 2-3 см празно пространство. Затварят се с чисти и здрави запушалки, които предварително са били накиснати в топла вода. Пълните бутилки се нареждат хоризонтално в тъмни и студени помещения (най-добре в изба). В случай, че се наредят изправени, запушалките изсъхват и през порите им алкохолът се изпарява и навлиза въздух, което води до разваляне на виното.
С годините е възможно да се появи утайка, но пък отлежелите вина има най-високи качества. При консумиране виното внимателно се излива, а утайката остава в бутилката.
неделя
понеделник
вторник
сряда
четвъртък
петък
събота
януари
феруари
март
април
май
юни
юли
август
септември
октомври
ноември
декември
Коментар
няма коментар
коментар