на:

Тънкости при подквасването на мляко:

person Публикувано от: Admin Alex list в: По - лесно с точните инструменти comment коментар: 0 favorite хит: 4555

Тънкости при подквасването на мляко:

• Прясното мляко се вари 5 - 10 мин;
• Охлажда се до 45 º С с помощта на кухненски термометър;
• За подкваска се използва кисело мляко с по – голяма масленост – 3,6%;
• Използва се най – горният слой от неотваряно кисело мляко, защото там се съдържат най – много млечно - кисели бактерии, необходими за подкваса;
• Киселото мляко се получава по - добре, когато се кваси в по – голям съд – тенджера или глинен съд;
• Оптимална температура за провеждане на ферментацията – 40 - 45 º С;
• Киселото мляко не трябва веднага да се поставя в хладилник преди да се охлади до 20 º С, иначе се стресира;

Любопитно: Киселото мляко има по – висока хранителна стойност от прясното мляко. Чрез посятата микрофлора от закваската, киселото мляко умножава своите биологични достойнства, което го прави по - полезно от прясното мляко.

Коментар

няма коментар

коментар

неделя понеделник вторник сряда четвъртък петък събота януари феруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември