Тънкости при подквасването на мляко:
• Прясното мляко се вари 5 - 10 мин;
• Охлажда се до 45 º С с помощта на кухненски термометър;
• За подкваска се използва кисело мляко с по – голяма масленост – 3,6%;
• Използва се най – горният слой от неотваряно кисело мляко, защото там се съдържат най – много млечно - кисели бактерии, необходими за подкваса;
• Киселото мляко се получава по - добре, когато се кваси в по – голям съд – тенджера или глинен съд;
• Оптимална температура за провеждане на ферментацията – 40 - 45 º С;
• Киселото мляко не трябва веднага да се поставя в хладилник преди да се охлади до 20 º С, иначе се стресира;
Любопитно: Киселото мляко има по – висока хранителна стойност от прясното мляко. Чрез посятата микрофлора от закваската, киселото мляко умножава своите биологични достойнства, което го прави по - полезно от прясното мляко.
неделя
понеделник
вторник
сряда
четвъртък
петък
събота
януари
феруари
март
април
май
юни
юли
август
септември
октомври
ноември
декември
Коментар
няма коментар
коментар