на:

Уреди за измерване на влажност- видове и приложение

person Публикувано от: Екипът на alezor.bg list в: По - лесно с точните инструменти comment коментар: 0 favorite хит: 1550

       Влажността се характеризира с количеството водна пара във въздуха и зависи от температурните разлики между външната среда и определено помещение. Съществуват различни видове уреди с различно приложение и принцип на действие. Ние обаче ще разгледаме често срещаните в ежедневието ни. Селектираме ги в следните групи: 

         ВЛАГОМЕР С ТЕРМОМЕТЪР

Доверен помощник при измерване на влажност и температура в стайни помещения за обществени и частни сгради, инкубатори, витрини и други. Има два вида:

- със сонда - измерва стойностите на температура и влага там, където е поставена сондата на уреда.

- без сонда - работи с вътрешни сензори, вградени в корпуса

В днешно време е широкоприложим в домовете ни, в офиси, фабрики, за да се осигурят оптимални условия в работната среда.

        ВЛАГОМЕР ЗА ЗЪРНЕНИ КУЛТУРИ И ЯДКИ

Измерва влажността в проценти на различни зърнени култури като царевица, ориз, пшеница, боб, леща и други. Подходящ е също за измерване на влажността ядки като: лешници, орехи, бадеми, фъстъци, леблебия, нахут и други. Влагомерът помага за безопасно съхранение на зърнени култури и ядки за дълъг период от време. Употребата му е лесна и е в няколко стъпки, което го прави предпочитан за провеждане на полеви измервания.

         ВЛАГОМЕР ЗА ПОЧВА 4в1

Чрез този влагомер можете да проверите някои от най – важните показатели на почвата, за да подберете правилните сортове растения, които да засадите нея. Също така е отличен помощник в подготовката на почва за направа на разсади, за постигане на най – добри резултати. Измерва слънчева светлина, влажност на почвата, pH на почвата и температура.

         ВЛАГОМЕР ЗА ДЪВЕСИНА

Тези влагомери определят процентното съдържание на вода в широка гама от материали като дърво, бамбук, памук, тютюн, мазилка, хартия и др. Може да се използва за тестване на всички видове дървени картони и сухи товари.

Съществуват два вида влагомери:

-  с иглен електрод - влагомерът работи с електроди, които леко проникват в повърхността на дървесината и измерват електрическото съпротивление. Има зависимост между влагата в дървото и проведения ток, т.е. по-сухата дървесина е с по-голямо съпротивление от по-влажната. Стойността на влажност на дървото се изписва на вградения LCD дисплей на уреда. Обхватът на измерване е от 0 до приблизително 99.9%, с точност до 0.5%.

-  безконтактен - тези влагомери не проникват в дървото и отчитат степента на влажност чрез сензор, който сканира дървесината. Сканирането има по-голям обхват от този на измервателните електроди, но е възможно да даде отклонения. Влагомерът използва най-съвременни и иновативни честотни технологии и е идеален за проверка на влагата на дървесината в промишлени условия.

        Открихте ли от кой вид  уред имате нужда Вие?

Коментар

няма коментар

коментар

неделя понеделник вторник сряда четвъртък петък събота януари феруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември