на:

Защо е важно pH на водата в басейна да е в норма?

person Публикувано от: Admin Alex list в: По - лесно с точните инструменти comment коментар: 0 favorite хит: 2066

Защо е важно pH на водата в басейна да е в норма?
Колкото нивото на pH е ниско, толкова по-киселинна е средата, което води до корозия на всички метални елементи в басейна като стълби, перила и др. Когато нивото на pH е високо, толкова е по-алкална средата, което благоприятства бързото развитие на водорасли в басейна.

Най-ниската стойност която може да има pH = 0, тогава имаме киселина. Най-високата стойност на pH може да бъде 14, тогава имаме основа. Балансът е тогава когато pH = 7. В този случай средата не е нито киселинна, нито основа, а неутрална и имаме перфектно чиста вода.
При рН стойности над 7.8 интензивността на окислителните процеси на дезинфектантите за басейн се намалява, колкото и препарати да изливаме в басейна, няма да има ефект, но има голяма опасност от прехлориране на водата например.
В заключение, препоръчително е редовно да следите pH показателя на вашия басейн и при отклонение от границите 7,0 – 7,4 да вземете необходимите мерки, за да го регулирате. Това става посредством препарат за понижаване или повишаване на pH. Едва след привеждане на pH в норма, може да третирате басейна с окислители /дезинфектанти/. PH метри и TDS метри за измерване на киселиноостта и твърдостта на водата в басейни, аквариуми, питейната вода и др., може да намерите в магазина на нашата страничка

Коментар

няма коментар

коментар

неделя понеделник вторник сряда четвъртък петък събота януари феруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември