За лесно и точно измерване на плътност, захарност и водно съдържание на пчелен мед. Най - важните показатели, показващи, кога медът е узрял и готов за екстракция или за измерване качествата на готова продукция.
В качествения мед водното съдържание е от 16 до 20%.
Установено е, че мед с по-високо от 20% водно съдържание или така нареченият ”незрял мед” се вкисва бързо.
Диапазон на измерване:
Плътност по Боме - от 38 до 43
Захарно съдържание - от 58 до 92 %
Водно съдържание - от 12 до 27 %
Уредът разполага с автоматична температурна компенсация, за температурата на разтвора, в границите от 10 до 30 градуса по целзий. Оптималната температура на разтвора при провеждане на измерването е 20 градуса по целзий.
В комлекта е включено:
-Оптичена рефрактометър;
-Пластмасова кутия за съхранение;
-Кърпичка за почистване;
-Отвертка за калибриране ;
-Пипета за дозиране на разтворите;